TIPS & TRICKS
CREATIVE WINGS
Importanta achizitionarii unui Certificat SSL pentru website-ul tau!

Dupa cum prea bine stiti, in august 2014, Google a lansat un anunt in care mentiona ca site-urile ce contin criptarea HTTPS – disponibila exclusiv prin certificatele SSL – vor fi mult mai bine clasate in listele de cautare (aici putem include si importanta alocarii unui IP dedicat domeniului – vom scrie in curand si despre acest aspect).

Revenind la importanta criptarii prin HTTPS, premisa ideii la acea vreme a fost ca fiecare site web, indiferent ce activitate are, ar trebui sa comunice in siguranta de la un punct A la un punct B. Astfel, pentru a motiva proprietarii de site-uri sa cripteze conexiunea datelor, Google a inceput sa actioneze pe criteriul topului in motoarele de cautare.

In decembrie 2015, Google si-a updatat crowlerele si a inceput indexarea paginilor HTTPS in mod implicit. Astfel, site-urile cu HTTPS au urcat cateva pozitii in Google, in defavoarea celor cu protocolul HTTP.

Anul acesta, mai exact in ianuarie 2017, Chrome 56, a anuntat ca va afisa un semn distinctiv site-urilor care nu folosesc conexiunea HTTPS, pentru a determina proprietarii de website-uri sa foloseasca conexiuni sigure pentru utilizatori, mai ales in conditiile in care stocheaza date personale si efectueaza tranzactii online pe paginile web.

Google a inceput sa notifice in august 2017 din nou proprietarii de site-uri care inca folosesc protocolul HTTP ca daca nu vor lua masuri inainte de octombrie 2017 atunci cand un utilizator va accesa site-ul web, va aparea un avertisment de ”site nesigur”in sectiunea URL a browserului.

Indiferent daca crezi ca este sau nu util un SSL sau ai alte perceptii despre conexiunea HTTPS, Google va afisa acelasi semn distinct tuturor site-urilor non-HTTP, chiar daca ai un simplu site de prezentare. Concret acest lucru v-a avea repercusiuni negative asupra vanzarilor companiei pe care o reprezinti (din cauza scaderii traficului generat atat din motoarele de cautare). 

Trecerea site-ului pe protocolul HTTPS este destul de simpla – este nevoie doar de achizitia unui certificat SSL ( pe piata sunt disponibile mai multe tipuri de certificate SSL – acestea se aleg in functie de profilul fiecarui website in parte), care se va instala pe serverul web iar, mai apoi, din platforma web, se vor redirectiona link-urile spre HTTPS.